De 4 dimensies van serious gaming

15 jan 2022

Auteur: Bernoud A.J. Jonker MBA

Als je een spelletje speelt, alleen of met anderen, dan kom je regelmatig in nieuwe situaties waarop je moet inspelen. Als je het spel vaker speekt wordt je vaak steeds beter in het reageren op deze onverwachte situaties. Je scoort steeds beter en wint zelfs het spel. Een spel spelen kan puur voor het vermaak maar steeds vaker zie je spelen op een serieuze manier toegepast worden. Onderzoek heeft aangetoond dat het spelen van spellen helpt om beter te worden in bepaalde vaardigheden zoals communicatie, maar ook samenwerken in teams en teamgedragingen. Steeds meer organisaties zien daardoor het nut in van serious gaming en hoe dit hulpmiddel inzicht geeft in teamdynamiek en helpt om dit te verbeteren. 
 

Serious gaming toegevoegde waarde

 
Serious gaming, heet serieus maar is voor deelnemers vooral leuk om te doen. Serious gaming leerzaam en erg geschikt om teams te ondersteunen bij hun ontwikkeling. Serious gaming zoomt in op verschillende aspecten van ontwikkeling, niet alleen kennis maar ook de noodzakelijke sociale vaardigheden.

  • Communicatie: In een team is de formele communicatie belangrijk, maar even belangrijk is de informele communicatie. Naast de verbale communicatie speelt ook non-verbale communicatie een belangrijke rol. 
  • Samenwerking: Om (organisatie of) teamdoelen te bereiken is het belangrijk dat de teamleden goed samenwerken. Echter in teams spelen niet alleen organisatie belangen een rol maar ook persoonlijke belangen. 
  • Structuur: Om de samenwerking in een team te ondersteunen is structuur een hulpmiddel. Net als bij communicatie zijn er er formele structuren maar ook informele structuren.
  • Cultuur: De complexiteit van teams wordt versterkt door de cultuur die bepaalt wat de gewoontes, gedragingen en tradities zijn. Deze cultuur is langzaam ontstaan en kost meer inspanning hier veranderingen in aan te brengen.
 
 
Serious gaming toont door middel van het spel de patronen en biedt mogelijkheden dit te verbeteren. De eerste belangrijke stap is dat het team reflecteert en bepaalde patronen herkent en ook zelf in ziet dat er verbetering mogelijk is. De game omgeving kan vervolgens gebruikt worden om, als veilige omgeving, met deze veranderingen aan de slag te gaan.
 

Serious gaming en de verrassende resultaten

 
Serious gaming is een effectieve methode voor ontwikkelingen van teams en individuen. Verbeteringsprojecten kunnen verschillende vormen aannemen maar leiden bijna altijd tot dezelfde goede resultaten.
 
Vergroting van zelfbewustzijn
 
Door het spelen van de serious game krijgen deelnemers inzicht in eigen handelen en patronen die hiermee samenhangen. Deze patronen worden juist tijdens serious gaming vaak zichtbaar omdat de deelnemer handelt als een authentiek persoon in een typische context.

Vaardiger in nemen van beslissingen
 
Door inzicht te krijgen in eigen gedrag en inzicht in hoe vervolgens beslissingen genomen worden helpt om te kijken naar alternatieve oplossingen en daar mee te experimenteren en zo vertrouwen op te bouwen met het nieuwe gedrag en beslissingen.
 
Directe feedback
 
Tijdens deelname aan de serious game krijgen deelnemers eigenlijk directe feedback. De deelnemer en betrokkenen krijgen in het spel al een eerste feedback op uitgevoerde acties. De deelnemer kan dit gebruiken om inzicht te krijgen in eigen handelen en patronen maar ook al beslissen bij de eerst volgende actie en feedback krijgen van deze veranderde aanpak.
 
Goede basis voor verdere ontwikkeling
 
De eerste ervaring met serious gaming laat de deelnemers een cyclus ervaren van doen, observeren, reflecteren en veranderen. Als ze dit één keer gedaan hebben wordt het makkelijker om dit nogmaals zelf te doen. Dit kan met hulp, maar mogelijk ook zonder hulp. Op deze manier ontstaat er een goede basis voor continue 
 
Gezamenlijk leren
 
Serious gaming geeft teams de mogelijkheid om samen een opdracht te vervullen. Hierin zullen de teamleden hun eigen leerervaringen hebben maar ook als teamlid. Hierdoor krijgen de teamleden inzicht in de groepsdynamiek en kunnen ze zich niet alleen individueel maar ook als team verder ontwikkelen. Daarnaast wordt door de samenwerking het groepsgevoel van het team verder versterkt.

Interactiviteit
 
Dit punt wordt als laatste genoemd maar is een zeer belangrijk punt. Het nieuwe leren gebeurd niet meer uit een boek of in een klaslokaal maar in een actieve situatie. Dit kan zijn in de werksituatie zelf maar veel beter is om hiervoor serious gaming in te zetten. Serious gaming legt nadruk op doen, dit maakt de leerervaring veel intenser en zorgt ervoor dat het geleerde veel beter wordt verankert.
 
Uniek van opzet
 
Als laatste punt is het het benadrukken wat serious gaming zo uniek maakt. Dat is dat het niet alleen het leren ondersteund maar ook de ontwikkeling van bijbehorende sociale vaardigheden. Leren in een serious gaming omgeving is voor deelnemers veilig, het stimuleert het zelfbewustzijn, geeft direct feedback en creëert een goede basis voor verdere (zelf)ontwikkeling.

Voeg een reactie toe
JBMS is lid van Saganet, Simulation and Gaming Association Netherlands

(c) 2005-2024  JBMS Serious gaming - Serious gaming, serious learning - De kracht van beleving