Serious gaming versterkt relaties en het functioneren

15 dec 2019

Auteur: Bernoud A.J. Jonker MBA

Spelen is niet alleen essentieel voor kinderen, spelen kan voor volwassenen ook een belangrijke bron van ontspanning en stimulans zijn. Spelen met collega's is een zekere en plezierige manier om verbeelding, creativiteit, probleem oplossend vermogen en sociale vaardigheden te versterken. Kinderen zijn voor hun ontwikkeling sterk afhankelijk van spelen. Dit is een goede manier om de wereld te ontdekken en met complexiteit te leren omgaan. Echter ergens tussen kind zijn en volwassen worden stoppen we met spelen. Maar omdat we volwassen betekent niet dat we alleen maar serieus moeten zijn en niet meer mogen spelen. Spelenderwijs biedt een aantal voordelen die de onderlinge relaties en het functioneren in een werkomgeving versterken.
 
De voordelen van spelen 
Volgens onderzoekers zoals Lawrence Robinson en Melinda Smith en anderen biedt spelen, waaronder je ook serious gaming kunt rekenen, ook voor volwassenen, verschillende voordelen. Juist door je zelf toestemming te geven om te spelen geef je jezelf een kans om je op een speelse en natuurlijke manier te ontwikkelen. Spelen voor volwassenen biedt verschillende belangrijke voordelen:
 
Verminderen van stress
Spelen kan het aanmaken van endorphinen, de zogenaamde "goed voelen" hormonen. Edorfinen creperen een algemeen gevoel van welzijn en kunnen zelfs tijdelijk pijn verzachten.
 
Verbeteren van de breinfunctie
Bekende spelen zoals schaken en puzzelen, maar ook andere games met gelijke functies, die het brein uitdagen helpen bij voorkomen van geheugenproblemen en dragen zelfs bij aan een verbetering van de breinfunctie.
 
Stimuleren van de geest en boosten van creativiteit
Jonge kinderen leren vaan het snelst als ze dingen spelenderwijs doen, dit principe geldt ook voor volwassenen. Je leert een nieuwe taak sneller wanneer het leuk is. Spelen stimuleert daarbij de verbeelding en vergroot je aanpassend vermogen waardoor je beter in staat bent om problemen op te lossen.
 
Verbeteren van relaties
Het delen van plezier bevordert empathie, medelijden, vertrouwen en intimiteit met anderen. Spelen kan ook een ijsbreker zijn bij het aangaan van nieuwe relaties zowel persoonlijk als zakelijk.
 
Geeft een gevoel van jong zijn en energie
George Bernard Shaw formuleerde: "We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stoped playing". Spelen is een goede manier om je energie en vitaliteit te verhogen, je functioneert daardoor beter. Hierdoor verhoogt je weerstand en ben je zelfs minder vatbaar voor ziekten.

Spelen en relaties
Het spelen van spelletjes waaronder ook serious games, is een effectieve manier om relaties fris en spannend te houden. Samen spelen brengt plezier, vitaliteit en veerkracht. Bij regelmatige herhaling leren we elkaar te vertrouwen en ontstaat er een veilige omgeving. Vertrouwen creëert op het werk openheid en intimiteit, dit bevorderd weer de mogelijkheid om te experimenteren, fouten te maken en nieuwe dingen te leren. Spelen heeft op verschillende manieren  een belangrijke impact op de verbinding met collega's en natuurlijk ook met familie en vrienden. 
 
Spelen stimuleert het verbeteren van sociale vaardigheden
Als kind leer je spelenderwijs veel over verbale communicatie, lichaamstaal, grenzen, samenwerking en groepswerk. Als je ouder bent werkt deze manier van leren (ervaren) nog steeds even effectief.
 
Spelen stimuleert samenwerking
Als kind leer je spelenderwijs hoe samenwerking het best tot stand kan worden gebracht, en heb je de waarde van basisregels ervaren maar ook manieren ontdekt om met anderen in afstemming te komen en te blijven. Als volwassene kun je hiermee doorgaan en makkelijker barrières doorbreken om de relaties met anderen te verbeteren.
 
Spelen heelt emotionele wonden
Door te spelen ontstaan er op basis van ervaringen positieve gedragspatronen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het brein. Deze werking blijft hetzelfde, ook voor volwassenen. Spelenderwijs kunnen ervaringen worden opgedaan en kunnen nieuwe positieve ervaringen eerdere negatieve ervaringen vervangen. 

Spelen in de werkomgeving
Voorbeelden van bedrijven die het belang van spel en productiviteit al scherp hebben zijn de dot-com bedrijven die op dat vlak vele voorzieningen aan hun werknemers bieden zoals bijvoorbeeld ping pong, yoga of feestelijke activiteiten. Deze bedrijven weten dat spelen een positief effect heeft op productiviteit maar ook op werktevredenheid, arbeidsmoraal, ziekteverzuim en personeelsverloop. Het spelen heeft verschillende positieve werkingen:
 
Het maakt je sterker in stress situaties
Spelen stimuleert de aanmaak van endorfinen waardoor je je beter voelt en geeft tegelijkertijd meer energie waardoor de weerstand toeneemt. Hierdoor reduceer je stress en voorkom je een burn-out.
 
Stimuleert samenwerking
Door het samenspelen worden de sociale verbanden onderling versterkt en de onderlinge barrières verlaagd. Er ontstaat meer openheid en wordt de veiligheid vergroot. Hierdoor wordt samenwerking makkelijker waarbij er meer geëxperimenteerd kan worden.
 
Vergroot creativiteit
Door te spelen wordt het brein positief geactiveerd en kan er nieuw denken ontstaan. In dit nieuwe denken kunnen nieuwe ideeën of oplossingen ontstaan die getest kunnen worden en een bijdrage leveren aan de noodzaak voor innovatie.
 
Serious gaming versterkt onderlingen relaties en het functioneren
In bovenstaand artikel wordt uitgelegd hoe spelen, waaronder ook serious gaming kan worden gerekend, een positieve bijdrage kan leveren aan werkomgevingen. Hierbij kunnen serious games op 2 manieren worden ingezet. Allereerst zullen games helpen bij het ontwikkelen van de (sociale) vaardigheden, daarnaast zal het spelen van serious games, afhankelijk van de game, ook een indruk bieden van het ontwikkelingsniveau van een organisatie en de daarmee een beeld geven van de mogelijkheden.
 
De serious games zoals Operations Management Experience, Supply Chain Management Experience en Lean Management Experience zijn serious games die niet alleen een bijdrage kunnen leveren aan kennis en begrip maar ook ondersteunen bij het ontwikkelen van team en de teamvaardigheden.

Voeg een reactie toe

(c) 2005-2021  JBMS Serious gaming - Serious gaming, serious learning - De kracht van beleving