Serious gaming voor training, 8 verassende voordelen

15 jun 2022

Auteur: Bernoud A.J. Jonker MBA

Serious gaming maakt steeds meer onderdeel uit van de wereld van educatie en heeft zichzelf bewezen als een tool wordt steeds vaker ingezet voor trainings doeleinden. In dit artikel 8 verassende voordelen die serious gaming kan bieden.
 

1. Stimuleert de geest

 
Het bezig zijn binnen een serious game geeft psychologische voordelen door stimulering van het brein. Niet alleen houdt dit het brein in goede conditie en vertraagd het veroudering. Serious gaming helpt bij het verbeteren van cognitieve functies zoals bijvoorbeeld beslissen. Wat in het spel geleerd wordt kan vervolgens gemakkelijk in de praktijk worden toegepast.
 
Voorbeeld: In de game Operations Experience heeft Productie Planning de uitdaging om steeds opnieuw in te schatten hoe groot ze de productiebatch zullen maken en hoeveel grondstoffen moeten worden ingekocht. Steeds opnieuw de keuze maken is belastend, dat vertraagd de uitvoering en leidt tot stress. Het helpt als je er een strategische keuze wordt gemaakt, dit brengt rust en verkort de beslissingstijd. Deze ervaring geeft vertrouwen om ook in de praktijk het belang van dit soort keuzes te zien en erop te durven vertrouwen.
 

2. Verhoogd zelfvertrouwen

 
Tijdens serious games is interactie met anderen vaak een belangrijk onderdeel. Hierbij gaat het vaak om contact te leggen en culturele, sociale- en generatie kloven te overbruggen. Door dit meerdere keren te oefenen en zich daarin te ontwikkelen wordt het zelfvertrouwen verhoogd. Dit neemt nog verder toe als de deelnemer de ruimte krijgt om alternatieve mogelijkheden te zoeken en te ervaren. 
 
Voorbeeld: In de games Operations Experience en Supply Chain Experience zijn er meerdere momenten waar verschillende rollen met elkaar in overleg moeten, zowel intern als extern. Denk hierbij aan afstemming van leverdata tussen Verkoop en Productie, de afstemming van prijzen tussen Verkoop en Financiële administratie maar ook tussen Klant en Verkoop of Productie en Leverancier. Om tot overeenstemming te komen moeten soms verschillende mogelijkheden getest worden. In de game is fouten maken toegestaan, waardoor er ruimte is om te experimenteren, verschillende uitkomsten te ervaren en succesvolle uitkomsten te herhalen.

3. In praktijk toepasbaar

 
Serious games geven deelnemers de mogelijkheid om nieuwe concepten te leren en vaardigheden te ontwikkelen. De vaak interactieve omgeving van het spel maakt het mogelijk, met een link naar de praktijk, om kennis en vaardigheden toe te passen, de effecten hiervan te ervaren en bij te sturen zodat het leerproces een succes wordt.
 
Voorbeeld: Organisaties en daarmee medewerkers staan onder druk om zichzelf voortdurend te verbeteren. Dat kan door processen te optimaliseren maar ook door nieuwe kennis en of concepten toe te passen. In de praktijk experimenteren is mogelijk maar brengt ook risico's met zich mee. Als het risico te groot is dan is serious gaming een goed alternatief. In bijvoorbeeld de game Lean Experience kunnen verschillende Lean concepten worden toegepast en kunnen deelnemers ervaren hoe het werkt.

4. Permanente persoonlijke ontwikkeling

 
Door de toepassing van serious gaming worden deelnemers uitgedaagd om hun vaardigheden zich zelf steeds verder te ontwikkelen. Tijdens het spelen van de serious game worden vaardigheden als bijvoorbeeld: observeren, motiveren, met kritiek omgaan, strategisch denken, beslissingen nemen en andere sociale vaardigheden.
 
Voorbeeld: Een serious game biedt meestal een serie van situaties waarin deelnemers zich zelf kunnen testen. Op deze manier kunnen deelnemers ervaringen op doen met verschillende communicatie stijlen, het nemen van beslissingen met goede resultaten maar ook met minder goede resultaten en daarmee samenhangende kritieken of tegenslagen. Soms geven deelnemers het even op maar kunnen soms ook de kans zien om zich zelf te herpakken, een "eigen" strategische aanpak te formuleren en de situatie opnieuw te organiseren.

5. Directe feedback

 
Tijdens het spelen van een serious game zullen deelnemers vaak voortdurend de effecten van hun beslissingen en acties ervaren. Door deze constante feedback zal de leerervaring veel dieper zijn en ook meer effectief als het om bereiken van de doelstellingen gaat.
 
Voorbeeld: Theorie is goed uit te leggen evenals uitkomsten die het toepassen van bepaalde theorie met zich mee neemt. In de game Operations Experience kan gekozen woorden om voor de standaard producten een :make-to-stock" en "make-to-order" strategie toe te passen. In theorie kun je uitleggen wat de impact is op leverservice, productieplanning en inkoop. Als dit in de game wordt toegepast kan het effect zelf worden ervaren. Hierdoor is het niet langer iets in theorie maar eigenlijk al een eerste ervaring. Dit wordt veel dieper beleefd omdat er vaak ook emoties aan gekoppeld kunnen worden.

6. Interactief karakter

 
Een serious game is vaak interactief van aard waarbij het bijvoorbeeld gaat om het bereiken van een doel, een hogere score, beloning, competitie, niveau's, enz. Door de spelelementen wordt leren gecombineerd met plezier. Deze manier van leren past goed bij de generatie van vandaag en hoe zij willen communiceren en problemen oplossen.
 
Voorbeeld: Serious gaming kan breed worden toegepast. Het kan gebruikt worden als team-, persoons- of organisatie ontwikkeling maar ook worden toegepast op lager-, middelbaar-, hoger en universitair onderwijs. Toepassing van serious gaming in het onderwijs is eigenlijk veel natuurlijker dan klassikale lessen en kennis in boekjes. Gaming staat veel dichter bij de natuurlijke manier waarop kinderen leren. Naast de manier waarop biedt gaming een omgeving met meer uitdagingen zoals competie, scores of niveaus. In de game Supply Chain Experience worden de deelnemers uitgedaagd om de klant een goede service te bieden, een bepaalde productiviteit te scoren en de winst te vergroten.

7. Samenwerkend leren

 
Een van de meest belangrijke voordelen is dat serious gaming de mogelijkheid biedt tot samenwerkend leren. Personen die leren door deel te nemen aan serious gaming worden uitgedaagd om een gezamenlijk doel te bereiken. Dit gebeurd vaak in een collaboratieve omgeving. Door aanmoediging om het gezamenlijk te doen wordt het bereikte resultaat vaak veel positiever ervaren, dit omdat ze zich onderdeel van een team voelen en betrokken zijn in het bereiken van gedeelde doelen.
 
Voorbeeld: In de game Operations Experience zijn de deelnemers onderdeel van een productie organisatie met management (verkoop, financieel, productie), productieafdelingen en magazijnen. Naast deze interne afdelingen zijn er externe partijen zoals klanten en leveranciers die voor (extra) dynamiek zorgen. De interne organisatie wordt uitgedaagd om het gewenste resultaat te leveren. Hiervoor is samenwerking een noodzaak, denk hierbij aan samenwerking in het management maar ook samenwerking met de productieafdelingen, de magazijnen maar meestal ook met leverancier en klant.

8. Unique karakter

 
Serious gaming biedt niet alleen uitstekende mogelijkheden om technische kennis over te dragen maar ook sociale vaardigheden. Waar andere methoden hier juist beperkingen hebben biedt serious gaming juist zeer goede mogelijkheden.
 
Voorbeeld: Juist gaming vraagt naast begrip kennis ook om vaardigheden bij het toepassen van de kennis. Door toepassing van deze combinatie onstaat er inzicht en ontstaan er mogelijkheden om te experimenteren.


Als het om het leren en oefenen van sociale vaardigheden gaat, de zogenaamde "soft skills" zoals beslissingen nemen, kritisch denken, communicatieve vaardigheden, leiderschap, omgaan met mensen, productiviteit, enz. zijn serious games een goede oplossing.

Voeg een reactie toe
JBMS is lid van Saganet, Simulation and Gaming Association Netherlands

(c) 2005-2024  JBMS Serious gaming - Serious gaming, serious learning - De kracht van beleving