Recycling is duurzaam en economisch interessant!

15 mrt 2018

Auteur: Bernoud A.J. Jonker MBA

De Simulation Games zijn door het gebruik van LEGO en andere spelmaterialen duurzaam. Maar ook de opzet van het spel is duurzaam en kende vanaf het begin een cradle-to-cradle benadering, hierbij worden de door de Klant gekochte producten weer afgebroken en opnieuw ingezet als grondstoffen die door de Leverancier verkocht kunnen worden.
 
Het was niet meer dan logisch om de Supply Chain Simulation Game uit te breiden met een Recycling functie. Deze functie wordt uitgevoerd door een onafhankelijke organisatie die als Recycler optreedt en eindproducten inkoopt (bij de Klant) en deze reclycled tot herbruikbare grondstoffen en deze verkoopt aan de leverancier. Hiermee ontstaat een gesloten kringloop. Dit is voor het spel noodzakelijk voor de voorgang van het spel om de voortgang te garanderen maar geeft ook de mogelijkheid om te ervaren wat de invloed van een degelijke partij in het totale proces kan zijn.
 
De ervaringen met deze toegevoegde organisatie zijn zeer interessant:
 
Kringloop: Allereerst zorgt deze organisatie ervoor dat de voorraad grondstoffen wordt aangevuld. Net als in de echte wereld is de voorraad legoblokjes niet oneindig. Door toevoeging van Recycling wordt deze voorraad gedurende het spel aangevuld met herbruikbare grondstoffen uit de gerecyclde eindproducten.
 
Speler: Ten tweede speelt deze recycling organisatie een rol binnen de marktbalans tussen gebruik van virgin grondstoffen en herbruikbare grondstoffen. Het voorkomt dat er krapte ontstaat en houdt daardoor de markt stabiel.
 
Dominante speler: Ten derde ontstaan er mogelijkheden dat deze Recycling organisatie zichzelf in een dominante positie manoeuvreert. Dat kan een tactische zet zijn of door toeval ontstaan. Hierbij wordt er een grondstof schaars wat de prijs zal verhogen.

Voeg een reactie toe

(c) 2005-2021  JBMS Serious gaming - Serious gaming, serious learning - De kracht van beleving