Wat je van een Lego Eend kunt leren

01 mrt 2024

Auteur: Bernoud A.J. Jonker MBA

Serious games worden vaak ingezet bij complexe problemen over uitdagingen voorbij de horizon. De inzet van serious gaming kan spelers aanmoedigen om creatieve oplossingen te bedenken en verschillende strategieën te verkennen om hun doel te bereiken..

Serious gaming in al zijn eenvoud
Het eenvoudigste voorbeeld van een serious game is het Lego Eendje:
 
Hierbij krijgen de deelnemers een6-tal Lego-onderdelen en de opdracht om binnen de gestelde tijd  hiervan een eendje ta maken.

Deze eenvoudige opdracht illustreert de kracht van serious gaming op verschillende manieren:

Iedereen is creatief op zijn of haar manier:
Iedereen maakt een eend, maar vaak toch heel verschillend. Dat geeft een aantal inzichten: we kijken op verschillende manieren naar dingen en dat we daardoor met verschillende oplossing komen. 

De kracht van teamdenken ligt in diversiteit:
Doe je deze oefening met meerdere mensen en krijg je zoveel verschillende eendjes dan ervaar je de kracht van het team, dat diversiteit leidt tot meer oplossingen en dat dat weer leidt tot een beter resultaat.

Je hand-hoofd denken wordt geactiveerd:
In de wereld van computers, mobiele telefoons gebeurd er veel in het hoofd. Handen hebben ook een belangrijke rol. Dit heeft niet alleen te maken met de motorische vaardigheden maar ook met de cognitieve vaardigheden.

Er bestaat geen verkeerd eendje:
Als iedereen de kans krijgt om een toelichting te geven dan ontstaat daar vaak een gesprek en inzicht in elkaars denken.

Dieper inzicht in persoonlijkheid:
En zoals Plato een paar jaar geleden al schreef: 'Je kunt meer over een persoon ontdekken in een uur spelen dan in een jaar vol gesprekken'

Uit bovenstaand blijkt dat serious gaming op verschillende manieren gebruik maakt van belangrijke skills die door het gebruik weer verder ontwikkeld worden. De volgende belangrijke skills worden in serious gaming aangesproken:

Fysieke vaardigheden:
Bewegen is goed voor de ontwikkeling van de fysieke vaardigheden maar versterkt ook de mentale kracht. Tijdens het spel wordt endorphine aangemaakt waardoor de stemming positiever wordt.

Sociale vaardigheden:
Serious gaming wordt vaak met meerdere deelnemers gespeeld. Wanneer er een gezamenlijk doel is worden de deelnemers aangemoedigd met elkaar samen te werken. Hierbij is communicatie belangrijk maar ook hoe er goed samengewerkt kan worden

Cognitieve vaardighede:
Anders dan stilzitten geeft spelenderwijs geeft veel meer stimulans om uitdaging aan te gaan, waarbij het brein wordt geprikkeld om grenzen te verleggen waarbij concentratie, geheugen en redeneren op de pref gesteld worden.

Creatieve vaardigheden:
Door de uitdagende opdrachten worden deelnemers gestimuleerd om nieuwe inzichten en vaardigheden ontwikkelen. Nieuwsgierigheid is een belangrijke drijfveer in het ontdekken van alternatieve wegen. Wanneer dit lukt is dat een boost voor het zelfvertrouwen.

Emotionele vaardigheden:
Niet elke stap in het spel zal even succesvol zijn, er zullen ook misstappen tussen zitten. Emoties van winnen zijn mooi, het kunnen omgaan met frustratie als het nog niet lukt of verlies wanner het echt tegen zat zijn zeker ook een belangrijke vaardigheden.

Voeg een reactie toe
JBMS is lid van Saganet, Simulation and Gaming Association Netherlands

(c) 2005-2024  JBMS Serious gaming - Serious gaming, serious learning - De kracht van beleving